STIATI CA?


Pestera cu corali de la Campusel - Muntii Valcan (Masivul Retezat), Romania

- este considerata o adevarata nestemata printre pesterile din zona, datorita formatiunilor inedite pe care le adaposteste. - este o pestera liniara, fosila si descendenta cu o lungime de 83 m. - sala cu Coralite si Clusterite are o inaltime de 5-7 m si o lungime de 30 m. - coralitelor si clusteritelor au forme si culori diferite, ce variaza de la alb translucid la rosu-maron.
Pestera cu corali de la Campusel - Muntii Valcan (Masivul Retezat), Romania

Manastirea Namaiesti

- este ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m.
- este considerata monument istoric inca din secolul al XIV-lea.
- biserica manastirii este sapata in piatra, in stanca muntelui.
- pe peretii ei se pot vedea picturi murale neindemanatic realizate, cu figuri de sfinti, sterse in pridvorul sudic.
- aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, inramata in argint la 1798.
Manastirea Namaiesti

Lacul Ochiul Beiului - Cheile Nerei, Romania

- lacul are o suprafata de 284 mp si o adancime de 3.6 m.
- are o provenienta castica si are forma de cuva.
- datorita izvorului care il alimenteaza, acest lac nu ingheata iarna.
- de altfel, iarna, datorita temperaturii apei care nu ingheata, aici poposesc pasari migratoare precum starci cenusii, ratele salbatice si alte specii.
Lacul Ochiul Beiului - Cheile Nerei, Romania

Pestera Movile (noi forme de viata descoperite in Romania) - Mangalia, Romania

- pestera s-a remarcat prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici, atragand atentia pana si in randul cercetatorilor NASA (acestia comparand in anii '90 mediul subteran din pestera Movile cu cel de pe Marte.
- la inceputul anilor '90 s-au descoperit 35 specii complet noi biospeologiei.
- speciile descoperite in aceasta pestera sunt majoritatea artropode, apartinand claselor Arachnida, Crustacea, Myriapoda si Insecta.
- speciile acvatice apartin claselor Phyla Plathelmintes (viermi plati), Nematoda (viermi inelati), Rotifera, Annelida (viermi segmentati).
- s-au descoperit specii noi de pradatori cum ar fi doi pseudoscorpioni, un miriapod, patru paienjeni, un scorpion de apa dulce, cateva lipitori carnivore care traiesc de pe urma viermilor si un centipod de aproape 5 centimetri lungime.
- s-a descoperit un paianjen a carui singura ruda apropiata se gaseste in Insulele Canare.
Pestera Movile (noi forme de viata descoperite in Romania) - Mangalia, Romania

Piramidele de la Sona - Brasov, Romania

- sunt opt movile, care ating aproape cate 30 de metri inaltime si sunt dispuse pe doua siruri, asezate in ordinea marimii.
- una dintre legende spune ca piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar in maruntaiele movilelor s-ar gasi chiar si niste comori.
- localnicii numesc aceste piramide - guruieti (adica ridicatura de pamant).
Piramidele de la Sona - Brasov, Romania

Pestera Bolii (Maica Domnului cu Pruncul) - Petrosani, Romania

- numele pesterii vine de la familia Bolia, care in secolul al XV-lea a avut proprietati de pamant si paduri in zona. - datorita circulatiei aerului in pestera, nu se pot forma stalactite si stalagmite. - sala cu Coralite si Clusterite are o inaltime de 5-7 m si o lungime de 30 m. - icoana de pe perete o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. - icoana respectiva nu este pictata si nici sculptata, ci apare doar daca este luminata dintr-un anumit unghi.
Pestera Bolii (Maica Domnului cu Pruncul) - Petrosani, Romania

Lacul Mandra (Oglinda Mandrei) - Masivul Parang, Romania

- este un lac glaciar aflat la 2.14 8m altitudine, cu o suprafata de 1,20 ha, si cu adancime 8,3 m. - este situat pe platou celei mai mari caldari glaciare din Parang (caldarea Rosiile) chiar sub culmea Gruiu. - se afla intr-o zona selenara, inconjurat doar de bucati mari de stanca smulse din munte. - datorita peisajului salbatic sunt extrem de putini turisti ce se incumeta sa se aventureze pana la el.
Lacul Mandra (Oglinda Mandrei) - Masivul Parang, Romania

Castelul Pelisor (Camera de aur) - Sinaia, Romania

- camera de aur este decorata in stil bizantin si celtic. - ornamentatia camerei a fost conceputa de Regina Maria, in stil personal. - peretii camerei cuprind o decoratie parietala in stuc aurit, modelat in ramuri de ciulin (motiv drag reginei Maria), plafon in bolta, inchis de luminatorul cu forma unei imense cruci celtice, mobilier aurit, vitralii policrome ce difuzeaza lumina. - arta decorativa este prezenta prin: lampa Tiffany, pocal Faberge, serviciu de pahare, din cristal de Boemia, executat dupa desene ale Reginei Maria, cupe Tostrup, statueta Fix Masseau.
Castelul Pelisor (Camera de aur) - Sinaia, Romania

Manastirea Barsana - Sighetu Marmatiei, Romania

- termenul 'barsan' denumeste un cioban care isi tine oile cu lana bogata si lunga, cuvantul devenind un prenume in timpurile medievale. - satul Barsana a fost in proprietatea cneazului Stanislau, fiul lui Stan Barsan, atestat in documente intre 1326 si 1346. - biserica a fost folosita in scopuri monahale pana in 1791, cand manastirea a fost desfiintata. - in 1802, satenii au hotarat sa mute biserica nefolosita in mijlocul comunitatii lor, iar acum biserica sta pe o colina, inconjurata de o livada, si este una din cele opt biserici aflate pe Lista Mostenirilor Internationale a UNESCO.
Manastirea Barsana - Sighetu Marmatiei, Romania

Gheara pietrificata de Dinozaur Pitic - Muntii Aninei, Romania.

- asemenea relicve s-au mai gasit doar in doua locuri din lume: in Africa de Sud si in Arizona.
- s-au descoperit barloguri sapate de niste dinozauri pitici, cu 200 de milioane de ani in urma, in care s-au pastrat chiar si urme de gheare.
Gheara pietrificata de Dinozaur Pitic - Muntii Aninei, Romania.Pagina: 1 2 3 Toate